kell a hús vagy nem?
2010. August 16. @ 10:32 am

egyre több társaságban egyre gyakrabban futok össze olyan emberekkel, akik megrögzött vegetáriánusok (rosszabb esetben ez antialkoholizmussal is párosul). őszerintük nagyjából minden probléma megoldódna a földön azzal, ha senki nem enne több húst, mert minden probléma gyökere a húsevéshez köthető erőszakból ered.

rólam meg azt kell ugye tudni, hogy családi okokból nagyjából hamarabb tudtam, mi kell a kolbászba, mint írni meg olvasni, szóval nevezhetünk engem megrögzött húsevőnek, így aztán elgondolkoztam rajta, hogy mi lenne, ha mondjuk globálisan betiltanák a húsevést. gasztronómiai és tradicionális okokból nézzük meg, mi történne  elsősorban magyarországon.

tilos lenne minden olyan dolgot csinálni az állatokkal, ami fájdalmat okoz nekik, vagy kioltja az életüket. ennek eredményeképp először is visszaesne és  átalakulna az állattartás, ugyanis a tojáson, birkaszőrön és a tejen kívül semmi mást nem lehetne felhasználni belőlük, így aztán a szarvasmarha, csirke és birkatenyésztésen kívül másra nemigen mutatkozna igény.  ezen kívül lehetne tartani állatot hobbi célra: kutyát, macskát, lovat, kaméleont, egyebeket. tegyük fel, hogy mondjuk az elhullott állatok bőrét is fel lehetne használni, így aztán a bőrcipőről nem kellene lemondani.

átalakulna a mezőgazdaság, ugyanis sokkal kevesebb takarmánynövényre lenne szükség, így aztán a kukoricatermesztés majdnem teljesen visszaesne, viszont ültethetnénk a helyére szóját, mert azzal lehet a legjobban pótolni a húst, ami élettani szempontból is nagyon fontos, ugyanis (majdnem) teljesértékű fehérjét és  húsban található vitamint tartalmaz. így lehet például túlélni azt, ha valaki évekig nem eszik semmilyen állati eredetű élelmiszert. ugyanitt cáfolnám sok vegetáriánus ismerősöm indítékát, hogy az ember eredendően növényevő lenne. az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy szóját csak az ország déli és nyugati vidékein lehet termeszteni, így aztán valószínűleg jelentős importra szorulnánk, ráadásul ebből is a kínaiak jönnének ki jól.

az egészségügyi hatás valószínűleg pozitív lenne , mert csökkenne a szív- és érrendszeri megbetegedések száma (ami ugye vezető halálok nálunk), illetve mérséklődne az elhízottak aránya is, viszont szója ide vagy oda, gyakran előfordulnának foszfor és b vitamin hiányos esetek. ezen kívül valószínűleg virágozna a húsmaffia, ami persze azt is jelentené, hogy kétes minőségű húskészítményeket ennének a törvényszegők, ami szintén felvet némi egészségügyi kockázatot.

a húsipar megszűnne létezni, ami egyébként arányaiban nem tesz ki túl nagy számot a magyar iparban, így munkanélküliség szempontjából annyira nem jelentős (kivéve ugye engem, akit személyesen érintene), de nézzük, hogy mégis milyen következményekkel járna ez: a magyar gasztronómiát újra fel kellene találni, ugyanis a jelenleg teljes egészében a zsírra és a húsra épül. nincs több töltött káposzta, halászlé, gulyás, pörkölt, hurka, kolbász, szalonna, téliszalámi, töki pompos, hortobágyi palacsinta. ezzel a fűszerpaprika is nagyjából elvesztené a jelentőségét, nézhetnénk új nemzeti jelkép után. jó hír, hogy a tejföl maradhatna.

adódhatnának problémák a talajszennyezést illetően is, ugyanis (bár a szarvasmarha elég sokat potyogtat) valószínűleg a szervestrágyázást még nagyobb mértékben váltaná fel a műtrágyázás, ami ugye nem csak hatékonyságában múlja alul az előbbit, viszont jelentős károkat okozhat (és okoz is) a talajban, illetve az élővizekben például eutrofizáció formájában, ami nem csak gusztustalan és büdös, de a halaknak sem tesz jót, ami  közvetlenül érintené a vízimadarakat is. ráadásul a szója igen tápanyagigényes növény, így aztán a magas terméshozam érdekében valószínűleg mindenki ész nélkül műtrágyázna, ami mondjuk a balaton környékén eléggé kínos eredménnyel járna.

ha már az állatoknál tartunk, akkor minden bizonnyal gondok adódhatnának a vadállományban is, ugyanis egyes betelepített (és rendkívül invazív) fajok mint például a muflon, jelentősen elszaporodnának, kiszorítva ezzel az őshonos fajokat, mint például az őzet, a szarvast és a vaddisznót. ezek szerintem igen rövid időn belül teljesen kipusztulnának, ami befolyásolná a teljes táplálékláncot. viszont az elszaporodott muflonok igen jelentős kárt okoznának a mezőgazdaságban, ami visszavetné például a szójatermelést, és akkor nagyjából körbe is értünk.

persze tudom én, hogy a vegetáriánusok arról beszélnek, hogy az embereknek maguktól kellene elutasítaniuk a húst, ami lassú átalakulást eredményez, így aztán lehetne alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. viszont szerintem nem a húsevés mellőzése a megoldás az emberiség problémáira, hanem inkább egyfajta mértéktartás.

by dzsilla | ide: képek , urban | 12 komment »
12 komment
12 komment

“hamarabb tudtam, mi kell a kolbászba, mint írni meg olvasni” -hát akinek az apukája hentes…

szkati | 2010. 08. 16. @ 10:52 am

akinek az apukája hentes, annak kötelessége húst enni 🙂

dzsilla | 2010. 08. 16. @ 10:53 am

Megrögzött húsevÅ‘ vagyok. Nem vagyok hajlandó lemondani róla, semmi pénzért se. Abbahagytam a dohányzást már nagyon rég, alkoholt is csak nagyon-nagyon elvétve (tényleg kb. 1x kenem el a számat évente és ez idén még nem következett be:)), valamint a kávézási szokásomat, ami napi 5-6 kávéból állt, leredukáltam 2-re, abból az egyik reggel egy háromazegyben, délben pedig egy mérsékelt koffeintartalmú. A húsról nem vagyok hajlandó lemondani 🙂 Nem az öl meg minket, hanem a mértéktelenség mellett egy bazi nagy népbetegség, aminek az a neve, hogy stressz. Aki csak növényt akar enni, annak hajrá, nem megyek bele a tápanyag-kalória-energia kérdésbe, mert olyan nagyon nem értek hozzá és valszeg sima vegetáriánus ételekkel is lehet pótolni azokat a dolgokat, amit a húsbevitellel, de egyiknek se lesz olyan íze, mint egy jó cigánypecsenyének, vagy sült kolbásznak, paprikás kolbásznak, szaláminak és még lehetne sorolni 🙂

Én inkább azt mondom, hogy kb. tiszteletben kell tartani egymás gasztronómiai szokásait, kulináris barangolásait és minél kevesebbet idegeskedni és idegesíteni másokat azzal ,hogy miért eszik azt, amit.

epyc | 2010. 08. 17. @ 1:25 pm

hát igen, mert ha mondjuk egy vegetáriánus eljön egy buliba, akkor nem fog enni a marhapörköltbÅ‘l, viszont ha te vagy én elmegyünk egy buliba, ahol rádöbbenünk, hogy csak vega kaja van, attól ha kissé csalódottan is, de ehetünk belÅ‘le, ha akarunk 🙂

dzsilla | 2010. 08. 17. @ 1:28 pm

Apropó, a vegetáriánusok halat sem esznek?

epyc | 2010. 08. 17. @ 1:28 pm

szerintem nem mindenki. viszont vannak a vegák, akik semmilyen állati eredetű kaját nem esznek. egyik unokatesóm csinálta 2 évig, zabálta is a szóját két pofára 🙂

dzsilla | 2010. 08. 17. @ 1:32 pm

A vesszőparipámat kihagytad:
Az milyen katasztrófához vezetne, hogy ilyen helyzetben eszement méretben elszaporodnának a szúnyogok, legyek, csótányok, patkányok, stb.

Miért? Hát mert a törvény úgy szól: tilos lenne minden olyan dolgot csinálni az állatokkal, ami fájdalmat okoz nekik. És hát ezek is állatok. Csak az állatvédÅ‘k szarnak ebbe bele, mert úgy döntöttek, hogy amelyik állat nem tud szomorúan nézni, meg nem ari, azt nem védik. Elég tudományos…

Gorcsev | 2010. 08. 18. @ 6:29 am

Ha valaki vegetariánus és az jó neki, akkor egyen zöldséget. De ha én meg nem vagyok az, akkor hadd egyek már húst. Amúgy az ember eredendően nem növényevő. Azt nem értem, hogy általánosban nem tanulták meg azok akik ezt mondják? Nézzük meg a fogazatot: metszőfogak+szemfogak+örlőfogak. Mutassa meg valaki, hogy a tehén+birka+kecske+stb.. fogazata hol hasonlít ehhez?
Amúgy az eszmefuttatásod tetszik! 🙂

otto69 | 2010. 08. 18. @ 6:55 am

3 napig agyaltam rajta 🙂

dzsilla | 2010. 08. 18. @ 7:16 am

A bátyám is vega volt egy ideig, aztán egy hatalmas adag szalonna és kolbász társaságában esett vissza 🙂 azóta is a húsevÅ‘k táborát erÅ‘síti.

Mili | 2010. 08. 18. @ 6:11 pm

gondolom nem lep meg h uncsitesóm ugyanez. azóta dupla husival eszi a szedvicset 🙂

dzsilla | 2010. 08. 18. @ 6:12 pm

És ugye: http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean#Brain

És most már kurvára éhezek az egész éjszakás kockulástól és mindjárt eszek egy kis tejfölös kolbászt. Mustárral.

Pas | 2010. 09. 09. @ 5:34 am


Kommentelj!
(kell)
(kell)